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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Rondônia. |
Data corrente: |
06/03/2012 |
Data da última atualização: |
06/03/2012 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
AMORIM, M. B.; SCHLINDWEIN, J. A.; PEREIRA, E. C. F.; KESTER, A. N.; MARCOLAN, A. L. |
Afiliação: |
Magno Batista Amorim, Acadêmico de agronomia, UNIR; Jairo André Schlindwein, UNIR; Elaine Cosme Fiorelli Pereira, UNIR; Adrieli Nagila Kester; ALAERTO LUIZ MARCOLAN, CPAF-RO. |
Título: |
Doses, modos de aplicação de calcário e índices de acidez do solo para produção de soja e milho na Região da Zona da mata de Rondônia: respostas das plantas às doses e modos de aplicação de calcário em solo cultivado no sistema plantio direto. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Pesquisa e Criação, Porto Velho, n. 10, Suplemento especial, p. 509-516, 2011. Edição dos anais do 20. Seminário Final de Iniciação Científica. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O objetivo do trabalho foi de avaliar a resposta de soja e milho a diferentes doses de calcário, correlacionando-as com a saturação por bases (V%) e com o modo de incorporação (sistema mínimo, sistema tradicional e sem preparo), afim de estabelecer os melhores níveis de pH, dose e modo de aplicação do calcário para a região e sua influencia na disponibilidade dos nutrientes. O experimento foi instalado na área experimental do Campus de Agronomia em um Latossolo Vermelho-Amarelo distrófico típico, que foi cultivado com soja e milho (Safra 10/11). O modo de aplicação de calcário e a dose não resultaram em diferença na produtividade de milho. Para a soja a aplicação superficial de calcário proporcionou maior rendimento em relação ao sistema tradicional. A calagem proporcionou aumento nos níveis de V%, pH e Ca+Mg, demonstrando também eficiência na neutralização do alumínio. |
Palavras-Chave: |
Saturação por bases. |
Thesagro: |
Calagem; Milho. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/55241/1/alaerto-2-pibic-2011.pdf
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Marc: |
LEADER 01773nam a2200193 a 4500 001 1917768 005 2012-03-06 008 2011 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aAMORIM, M. B. 245 $aDoses, modos de aplicação de calcário e índices de acidez do solo para produção de soja e milho na Região da Zona da mata de Rondônia$brespostas das plantas às doses e modos de aplicação de calcário em solo cultivado no sistema plantio direto.$h[electronic resource] 260 $aRevista Pesquisa e Criação, Porto Velho, n. 10, Suplemento especial, p. 509-516, 2011. Edição dos anais do 20. Seminário Final de Iniciação Científica.$c2011 520 $aO objetivo do trabalho foi de avaliar a resposta de soja e milho a diferentes doses de calcário, correlacionando-as com a saturação por bases (V%) e com o modo de incorporação (sistema mínimo, sistema tradicional e sem preparo), afim de estabelecer os melhores níveis de pH, dose e modo de aplicação do calcário para a região e sua influencia na disponibilidade dos nutrientes. O experimento foi instalado na área experimental do Campus de Agronomia em um Latossolo Vermelho-Amarelo distrófico típico, que foi cultivado com soja e milho (Safra 10/11). O modo de aplicação de calcário e a dose não resultaram em diferença na produtividade de milho. Para a soja a aplicação superficial de calcário proporcionou maior rendimento em relação ao sistema tradicional. A calagem proporcionou aumento nos níveis de V%, pH e Ca+Mg, demonstrando também eficiência na neutralização do alumínio. 650 $aCalagem 650 $aMilho 653 $aSaturação por bases 700 1 $aSCHLINDWEIN, J. A. 700 1 $aPEREIRA, E. C. F. 700 1 $aKESTER, A. N. 700 1 $aMARCOLAN, A. L.
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Registro original: |
Embrapa Rondônia (CPAF-RO) |
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Biblioteca |
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Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Café. Para informações adicionais entre em contato com biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
16/05/2022 |
Data da última atualização: |
16/05/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
PAIXÃO, P. T. M.; NASCIMENTO, A. C. C.; NASCIMENTO, M.; AZEVEDO, C. F.; OLIVEIRA, G. F.; SILVA, F. L. da; CAIXETA, E. T. |
Afiliação: |
PEDRO THIAGO MEDEIROS PAIXÃO, UFV; ANA CAROLINA CAMPANA NASCIMENTO, UFV; MOYSÉS NASCIMENTO, UFV; CAMILA FERREIRA AZEVEDO, UFV; GABRIELA FRANÇA OLIVEIRA, UFV; FELIPE LOPES DA SILVA, UFV; EVELINE TEIXEIRA CAIXETA MOURA, CNPCa. |
Título: |
Factor analysis applied in genomic selection studies in the breeding of Cofea canephora. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Euphytica, v. 218, Mar. 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s10681-022-02998-x |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Brazil stands out worldwide in the production of coffee. The observed increases in its productivity and morpho agronomic traits are the results of the improvement of several methodologies applied in obtaining improved cultivars, among which the predictive methods of genetic value stand out. These contribute significantly to the selection of higher genotypes, increasing the genetic gain per unit time. In this context, genomic-wide selection (GWS) is a tool that stands out, since it allows predicting the future phenotype of an individual based only on molecular information. Performing joint selection of traits is the interest of most breeding programs, and factor analysis (FA) has been used to assist in this end. The aim of this study was to evaluate the use of FA in the context of GWS, in genotypes of Coffea canephora. It was found that FA was efficient to elucidate the relationships between the traits and generate new variables. The factors formed can assist in the selection, as in addition to allowing joint interpretations, they present good estimates of predictive capacity, heritability and accuracy. Furthermore, high agreement was observed between the individuals selected based on the factors and those selected considering the individual traits. Additionally, it was observed agreement between the top 10% individuals selected based on the ?vigor factor? and each variable individually. However, the selection based on ?vigor factor? presented individuals with more suitable size from the phytotechnical point of view. MenosBrazil stands out worldwide in the production of coffee. The observed increases in its productivity and morpho agronomic traits are the results of the improvement of several methodologies applied in obtaining improved cultivars, among which the predictive methods of genetic value stand out. These contribute significantly to the selection of higher genotypes, increasing the genetic gain per unit time. In this context, genomic-wide selection (GWS) is a tool that stands out, since it allows predicting the future phenotype of an individual based only on molecular information. Performing joint selection of traits is the interest of most breeding programs, and factor analysis (FA) has been used to assist in this end. The aim of this study was to evaluate the use of FA in the context of GWS, in genotypes of Coffea canephora. It was found that FA was efficient to elucidate the relationships between the traits and generate new variables. The factors formed can assist in the selection, as in addition to allowing joint interpretations, they present good estimates of predictive capacity, heritability and accuracy. Furthermore, high agreement was observed between the individuals selected based on the factors and those selected considering the individual traits. Additionally, it was observed agreement between the top 10% individuals selected based on the ?vigor factor? and each variable individually. However, the selection based on ?vigor factor? presented individuals with more suitable s... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Análise Estatística; Coffea Canephora; Ensaio Fatorial; Melhoramento Genético Vegetal; Seleção Genótipa. |
Thesaurus NAL: |
Factor analysis; Genetic improvement; Genotype; Multivariate analysis; Plant breeding; Selection methods. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02549naa a2200337 a 4500 001 2143036 005 2022-05-16 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s10681-022-02998-x$2DOI 100 1 $aPAIXÃO, P. T. M. 245 $aFactor analysis applied in genomic selection studies in the breeding of Cofea canephora.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aBrazil stands out worldwide in the production of coffee. The observed increases in its productivity and morpho agronomic traits are the results of the improvement of several methodologies applied in obtaining improved cultivars, among which the predictive methods of genetic value stand out. These contribute significantly to the selection of higher genotypes, increasing the genetic gain per unit time. In this context, genomic-wide selection (GWS) is a tool that stands out, since it allows predicting the future phenotype of an individual based only on molecular information. Performing joint selection of traits is the interest of most breeding programs, and factor analysis (FA) has been used to assist in this end. The aim of this study was to evaluate the use of FA in the context of GWS, in genotypes of Coffea canephora. It was found that FA was efficient to elucidate the relationships between the traits and generate new variables. The factors formed can assist in the selection, as in addition to allowing joint interpretations, they present good estimates of predictive capacity, heritability and accuracy. Furthermore, high agreement was observed between the individuals selected based on the factors and those selected considering the individual traits. Additionally, it was observed agreement between the top 10% individuals selected based on the ?vigor factor? and each variable individually. However, the selection based on ?vigor factor? presented individuals with more suitable size from the phytotechnical point of view. 650 $aFactor analysis 650 $aGenetic improvement 650 $aGenotype 650 $aMultivariate analysis 650 $aPlant breeding 650 $aSelection methods 650 $aAnálise Estatística 650 $aCoffea Canephora 650 $aEnsaio Fatorial 650 $aMelhoramento Genético Vegetal 650 $aSeleção Genótipa 700 1 $aNASCIMENTO, A. C. C. 700 1 $aNASCIMENTO, M. 700 1 $aAZEVEDO, C. F. 700 1 $aOLIVEIRA, G. F. 700 1 $aSILVA, F. L. da 700 1 $aCAIXETA, E. T. 773 $tEuphytica$gv. 218, Mar. 2022.
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